x
This website is using cookies. We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. More info. That's Fine
HPC:Factor Logo 
 
Latest Forum Activity

Linux Kernel 4.9 and a (not so) happy Jornada 720

Moderators: insurgent

Jump to page : First : Prev : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... : Next : Last
Now viewing page 6 [15 messages per page]

_dev-null Page Icon Posted 2020-09-25 7:25 PM
#
Avatar image of _dev-null
Subscribers
Factorite (Elite)

Posts:
137
Location:
Austria
Status:
@ntware
I compiled a kernel with the Aironet drivers: http://www.sp-net.at/hpc/dev/kernel/zImage
Maybe you can test it and give me some feedback!

Bye
Stefan
 Top of the page
ntware Page Icon Posted 2020-09-25 7:28 PM
#
Avatar image of ntware
Subscribers
H/PC Elite

Posts:
521
Location:
Florida, US
Status:
Trying it right now...
 Top of the page
ntware Page Icon Posted 2020-09-25 7:37 PM
#
Avatar image of ntware
Subscribers
H/PC Elite

Posts:
521
Location:
Florida, US
Status:
Inserted the card and was greeted with this

 
jornada720_pcmcia_configure_socket(): config socket 0 vcc 50 vpp 50 
jornada720_pcmcia_configure_socket(): config socket 0 vcc 50 vpp 50 
jornada720_pcmcia_configure_socket(): config socket 0 vcc 50 vpp 50 
pcmcia_socket pcmcia_socket0: pccard: PCMCIA card inserted into slot 0 
pcmcia 0.0: pcmcia: registering new device pcmcia0.0 (IRQ: 98) 
jornada720_pcmcia_configure_socket(): config socket 0 vcc 50 vpp 50 
jornada720_pcmcia_configure_socket(): config socket 0 vcc 50 vpp 50 
airo(): cmd:111 status:7f11 rsp0:2 rsp1:0 rsp2:0 
airo(eth0): Firmware version 4.25.30 
airo(eth0): WPA unsupported with firmware versions older than 5.30.17 
airo(eth0): MAC enabled 00:40:96:2a:6e:9f 


Apparently the driver is detecting the card fine, but it is not showing up on ifconfig. I'll check interfaces around and see if I can make it come up
 Top of the page
ArchiMark Page Icon Posted 2020-09-25 7:41 PM
#
Avatar image of ArchiMark
Subscribers
H/PC Elite

Posts:
502
Location:
United States
Status:
@ Stefan

Thanks for your input. Will make suggested changes.

For Devuan, I'm using Transcend 64GB CF TS64GCF800 card like one you listed in earlier post.

Also have the following CF cards:

- SanDisk 64GB Extreme CF card

- Hoodman 32GB CF HS7CF32 card.


WinCE does not recognize the cards when inserted in the CF slot on the bottom of 728.

WinCE does recognize cards when inserted in adapter in PC card slot.

Are you able to use a large CF card in the CF card slot?


@ ntware

Understand your points about current linux situation vs JLime, etc, days.

Unfortunately, I can't find any small size CF cards. Used to have some, but can't locate them now.
 Top of the page
_dev-null Page Icon Posted 2020-09-25 7:44 PM
#
Avatar image of _dev-null
Subscribers
Factorite (Elite)

Posts:
137
Location:
Austria
Status:
Hi!
Thats great. If you like to connect to a unencrypted or WEP encrypted Wifi you can do this with:

Run all commands as root:

su -

To power up the card:
ip link set dev wifi0 up

Connect to a open wifi network:
iwconfig wifi0 essid "Your_SSID" mode Managed

Obtain a IP adress from DHCP:
dhclient -v wlan0

For WPA you have to configure wpa_supplicant. But I dont know if this works with your card!

Edit:
This could be a problem with WPA:

airo(eth0): Firmware version 4.25.30
airo(eth0): WPA unsupported with firmware versions older than 5.30.17

Edited by _dev-null 2020-09-25 7:53 PM
 Top of the page
ArchiMark Page Icon Posted 2020-09-25 7:48 PM
#
Avatar image of ArchiMark
Subscribers
H/PC Elite

Posts:
502
Location:
United States
Status:
Quote
_dev-null - 2020-09-25 11:20 AM

Windows CE recognizes only the first FAT partition of the card, and I think Mark has partitioned it correctly with the FAT partition only 20MB big. So Windows CE should recognize it! Maybe the CF slot is faulty, because he said in the PCMCIA slot it works ...


Makes sense that WinCE should recognize card with 20MB partition.

I am contacting seller of 728 about faulty CF slot problem. Looks like I will need to ship back my 728 for repair or replacement....



Quote
PS: I use a 128GB card in my Jornada without problems, because Windows CE only sees the 20MB FAT partition.


Glad to know that it works and should work OK.

 Top of the page
_dev-null Page Icon Posted 2020-09-25 7:50 PM
#
Avatar image of _dev-null
Subscribers
Factorite (Elite)

Posts:
137
Location:
Austria
Status:
@ Mark
I think your CF slot is faulty. The 64GB CF TS64GCF800 was also my first card that i used without any problems! I now use a 128GB one ...
As i explained in an earlier post, Windows CE only sees the first 20MB partition. So all other bigger partitions are "hidden" for WinCE.

It would be good to try a smaller CF card with only one FAT partition in your J728s CF slot. So you can be sure that it is not the size of the card.

Maybe the cable of the CF slot has become loose or is broken, i remember that i had a spare unit with a broken cable...
 Top of the page
ntware Page Icon Posted 2020-09-25 7:56 PM
#
Avatar image of ntware
Subscribers
H/PC Elite

Posts:
521
Location:
Florida, US
Status:
WPA won't work with my card. Tried your commands but they don't seem to work.

ip link set dev wifi0 up brings wifi0 into ifconfig output with the correct MAC address, but with no ip address. Running iwconfig for my SSID gives no output, so I don't know if it worked or not. LEDs on the card also won't blink after that command and ifconfig still shows the card with no IP. Trying to run dhclient -v wifi0 throws me this error:
 
Unsupported device type 801 for "wifi0" 


I think I'm getting there, but these earlier WiFi cards are kinda hard to deal with. My specific card does not support scanning, WPA, and a lot of other things.

edit: Just to emphasize this is not a card/network issue, I'm using an open SSID (no password) that I have just for the Jornada. This card works just fine under WinCE to connect to my open SSID

Edited by ntware 2020-09-25 7:58 PM
 Top of the page
ArchiMark Page Icon Posted 2020-09-25 7:58 PM
#
Avatar image of ArchiMark
Subscribers
H/PC Elite

Posts:
502
Location:
United States
Status:
Thanks, Stefan.

Yes, it makes sense that my slot is faulty.

Unfortunately, I have not been able to locate any of the old small CF cards I used to have.

And unfortunately, none of the local stores around here carry small size CF cards anymore. I would have to order one online and wait for it.

I wrote the seller about this and that I want him to repair or replace my 728. Waiting for response.....

Thanks.

 Top of the page
Mike1978 Page Icon Posted 2020-09-28 1:04 AM
#
Avatar image of Mike1978
H/PC Newbie

Posts:
2
Location:
United Kingdom
Status:
Hi Stefan, also tried your Devuan image today and it loaded fine on mine. A little slow due to the 32mb. But that’s to be expected. Interesting work. I had jlime working previously as I’ve only recently acquired a 720. My card is a 32gb cf and it worked straight away following the instructions from your site. Though like others I’m now wondering how to navigate it. I guess I need to brush up on my Linux skills. Would like to get wireless working with wpa I’ve a few cards to try with. Will be watching your progress on this

Kind regards

Mike
 Top of the page
kennytaylor661 Page Icon Posted 2020-09-30 1:19 AM
#
Avatar image of kennytaylor661
Subscribers
H/PC Newbie

Posts:
24
Location:
United States
Status:
I got this running on my 720 as well. Transcend 4GB CF card was recognized right away.

I noticed that the Lucent Wavelan Silver card doesn't get recognized. I have a couple other PCMCIA wifi cards that I'll try. The Lucent card generated the following in dmesg:

jornada720_pcmcia_configure_socket(): config socket 0 vcc 0 vpp 0
jornada720_pcmcia_configure_socket(): config socket 0 vcc 50 vpp 50
jornada720_pcmcia_configure_socket(): config socket 0 vcc 50 vpp 50
pcmcia_socket pcmcia_socket0: pccard: PCMCIA card inserted into slot 0
pcmcia 0.0: pcmcia: registering new device pcmcia0.0 (IRQ: 98)

Nothing further. No /dev/eth* or /dev/wifi* devices appear. Do I need to manually load a module perhaps?

Great work!
 Top of the page
ntware Page Icon Posted 2020-09-30 2:15 AM
#
Avatar image of ntware
Subscribers
H/PC Elite

Posts:
521
Location:
Florida, US
Status:
I think Stefan’s kernel cannot dynamically load modules. Try a simple lsmod and you will see that it returns blank. The driver needs to be compiled into the kernel image for it to work.
 Top of the page
kennytaylor661 Page Icon Posted 2020-09-30 5:21 AM
#
Avatar image of kennytaylor661
Subscribers
H/PC Newbie

Posts:
24
Location:
United States
Status:
I tested a few other cards:

Cisco Aironet 350 (11 mbit): Not recognized
Lucent WaveLAN Silver (11 mbit): Not recognized
Orinoco WaveLAN Silver (11 mbit): Not recognized
Netgear FA410 (wired): Works great, NE2000 driver
Netgear MA401 (11 mbit): Detected, shows up as wlan0, no luck associating with AP, no iwlist scan results

Which wireless cards have you guys used successfully?
 Top of the page
_dev-null Page Icon Posted 2020-09-30 6:15 AM
#
Avatar image of _dev-null
Subscribers
Factorite (Elite)

Posts:
137
Location:
Austria
Status:
Hi!
My kernel can load modules dynamically. But i havent compiled that much modules yet to keep everything small. I will compile a few more modules and upload it to my website.


Stefan
 Top of the page
_dev-null Page Icon Posted 2020-09-30 7:36 AM
#
Avatar image of _dev-null
Subscribers
Factorite (Elite)

Posts:
137
Location:
Austria
Status:
Uploaded a new kernel and the modules: http://www.sp-net.at/nextcloud/s/5qBbkaXaZtiypbP?path=%2Fkernel3.16...
I compiled all available wifi drivers as modules!


Stefan
 Top of the page
hpc:factor« View previous thread · H/PC Linux / Unix · View next thread »

Jump to page : First : Prev : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... : Next : Last
Now viewing page 6 [15 messages per page]

Jump to forum:
Seconds to generate: 0.218 - Cached queries : 51 - Executed queries : 30
Server Time now is: Tuesday, 26 January 2021 - 19:9