x
This website is using cookies. We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. More info. That's Fine
HPC:Factor Logo 
 
Latest Forum Activity

Jornada 720 USB Host

Jump to page : 1
Now viewing page 1 [15 messages per page]

_dev-null Page Icon Posted 2020-02-17 1:43 PM
#
Avatar image of _dev-null
Subscribers
Factorite (Senior)

Posts:
89
Location:
Austria
Status:
Hello!
I managed to wire up a USB port to the j720. All required pins from the SA-1111 chip are present on the board.
I wired it up like in the "IntelĀ® StrongARMĀ® SA-1111 Development Module Schematics" page 12.
http://www.sp-net.at/wiki/lib/exe/fetch.php?media=sa1111_development_module_schematics.pdf

I took a Maxim MAX1607 as a replacement for the TPS2015 Power Distribution Switch. One bridge on the board has to be replaced by a resistor and the whole thing needs a few resistors and capacitors around the MAX1607.

The driver needs a few corrections, because the control and power-sense lines are active low with this setup!

First setup with prototype wiring:


The pads accessed under the PCMCIA slot (two more need to be accessed on the other side):


RJ11 connector replaced by USB:


The whole setup with a flash drive connected:


The problem is, it does not work as expected. The driver loads fine but is not always able to detect USB devices correctly. Sometimes it detects the hardware correct, but is not able to access it for a longer period of time.
I dont know if its a kernel/driver or a hardware problem. I am in contact with the Linux ARM mailing list about that ...
If someone has an idea whats going on, please write me!


Console output from the device not being recognized:
[ 175.554707] usb 1-1: new full-speed USB device number 2 using sa1111-ohci
[ 180.884999] usb 1-1: device descriptor read/all, error -110
[ 181.124717] usb 1-1: new full-speed USB device number 3 using sa1111-ohci
[ 192.144682] usb 1-1: device not accepting address 3, error -110
[ 192.384697] usb 1-1: new full-speed USB device number 4 using sa1111-ohci
[ 197.525621] usb 1-1: unable to read config index 0 descriptor/all
[ 197.569172] usb 1-1: can't read configurations, error -110
[ 197.804709] usb 1-1: new full-speed USB device number 5 using sa1111-ohci
[ 208.544679] usb 1-1: device not accepting address 5, error -110
[ 208.586685] usb usb1-port1: unable to enumerate USB device



Console output with a flash drive recognized correctly (but with problems first):
[ 258.644698] usb 1-1: new full-speed USB device number 2 using sa1111-ohci
[ 264.104687] usb 1-1: device descriptor read/64, error -110
[ 269.774809] usb 1-1: unable to read config index 0 descriptor/start: -110
[ 269.819320] usb 1-1: can't read configurations, error -110
[ 270.054718] usb 1-1: new full-speed USB device number 3 using sa1111-ohci
[ 280.728528] usb 1-1: New USB device found, idVendor=090c, idProduct=1000
[ 280.772179] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 280.815679] usb 1-1: Product: USB DISK
[ 280.857967] usb 1-1: Manufacturer: SMI Corporation
[ 280.900261] usb 1-1: SerialNumber: AA04012700007537
[ 281.310530] usb-storage 1-1:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 281.390081] scsi host0: usb-storage 1-1:1.0
[ 281.434343] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ 283.065640] scsi 0:0:0:0: Direct-Access USB Flash Disk 1100 PQ: 0 ANSI: 0 CCS
[ 300.646937] sd 0:0:0:0: [sda] 15858688 512-byte logical blocks: (8.12 GB/7.56 GiB)
[ 300.800529] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[ 300.845434] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 43 00 00 00
[ 301.095147] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page found
[ 301.095183] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through


Bye
Stefan
 Top of the page
CE Geek Page Icon Posted 2020-02-17 9:56 PM
#
Avatar image of CE Geek
Global Moderator
H/PC Oracle

Posts:
12,192
Location:
Southern California
Status:
Pretty cool. Too bad HP didn't think of it. It'd be really cool if it would work in CE.

What USB host driver are you using?
 Top of the page
_dev-null Page Icon Posted 2020-02-21 1:49 PM
#
Avatar image of _dev-null
Subscribers
Factorite (Senior)

Posts:
89
Location:
Austria
Status:
Hi!
I use the ohci driver with some SA-1111 specific additions.

Regards
Stefan
 Top of the page
ntware Page Icon Posted 2020-02-24 12:58 AM
#
Avatar image of ntware
Subscribers
H/PC Philosopher

Posts:
480
Location:
Florida, US
Status:
Have you tried booting this kernel on qemu? This will isolate the hardware issues and help you make sure that the software is working correctly
 Top of the page
Karpour Page Icon Posted 2020-03-08 10:43 PM
#
Avatar image of Karpour
Subscribers
Factorite (Elite)

Posts:
232
Location:
Austria
Status:
I assume you read the posts about this on the JLime forums back when they were online? Speaking of that, C:Amie, did you ever get a backup of the JLime forums? I contacted Kristoffer about it but he never got back to me :/
 Top of the page
_dev-null Page Icon Posted 2020-03-09 8:35 AM
#
Avatar image of _dev-null
Subscribers
Factorite (Senior)

Posts:
89
Location:
Austria
Status:
Hello!
No, i sadly did not read any of the posts on the Jlime forums because not everything is in the waybackmachine ... I also wrote Kristoffer on two different email addresses. No answer.

Bye
Stefan
 Top of the page
_dev-null Page Icon Posted 2020-03-09 8:40 AM
#
Avatar image of _dev-null
Subscribers
Factorite (Senior)

Posts:
89
Location:
Austria
Status:
Good News!
After a little rewiring and adding suppression chokes, I managed to get slow-speed USB devices working most of the time. So we can use keyboards an mouses.

I made a short video: https://youtu.be/zolt7LpgkK8

Bye
Stefan
 Top of the page
CE Geek Page Icon Posted 2020-03-10 12:54 AM
#
Avatar image of CE Geek
Global Moderator
H/PC Oracle

Posts:
12,192
Location:
Southern California
Status:
We hope you'll consider writing a tutorial for this site on how to install the USB port.


Maybe it'll work with USB flash drives in CE using the Iomega Clik! USB or Deje USB mass storage driver, and/or maybe someone can get a USB HID driver to work with a mouse in CE.
 Top of the page
C:Amie Page Icon Posted 2020-03-10 7:37 AM
#
Avatar image of C:Amie
Administrator
H/PC Oracle

Posts:
15,370
Location:
United Kingdom
Status:
Quote
Karpour - 2020-03-08 10:43 PM

I assume you read the posts about this on the JLime forums back when they were online? Speaking of that, C:Amie, did you ever get a backup of the JLime forums? I contacted Kristoffer about it but he never got back to me :/
No sir, nothing.
 Top of the page
Karpour Page Icon Posted 2020-03-10 10:27 AM
#
Avatar image of Karpour
Subscribers
Factorite (Elite)

Posts:
232
Location:
Austria
Status:
Wow, USB host finally (almost) working! That's amazing!
Considering I have a spare Jornada, I should really give this a try!

Edited by Karpour 2020-03-10 10:28 AM
 Top of the page
hpc:factor« View previous thread · Hardware Support · View next thread »

Jump to page : 1
Now viewing page 1 [15 messages per page]

Jump to forum:
Seconds to generate: 0.046 - Cached queries : 64 - Executed queries : 10
Server Time now is: Friday, 23 October 2020 - 9:19